Пам’яті Небесної Сотні присвячується…

Лютий 2014 року став для нашої України особливим періодом. Цей місяць став точкою відліку, яка змінила хід історії, у цей час відбулися ті події, які  змінили країну і змінили нас. Але заради цього ми заплатили надто велику ціну – Небесну Сотню.

І ось уже четвертий рік поспіль 20 лютого ми згадуємо тих, хто був кращим із нас, хто заради майбутнього і заради України віддав найдорожче – своє життя.  Саме тому в Здолбунівській гімназії відбувся урочистий захід, організований десятикласниками, який був присвячений пам’яті Небесної Сотні.

… Тихо палахкотить свіча в лампадці. На стенді – портрети тих, найкращих, що стали ангелами. Чорні стрічки в руках десятикласників нагадують про те, що чийсь син ніколи не повернеться до матері, а батько ніколи не пригорне до грудей свою дитину, бо всі вони стоять у лавах воїнства, але  вже небесного. І лунають слова із уст учениці:

Він пішов на Майдан і поліг за свободу.

Він цей вибір зробив, бо інакше не міг.

Розридався Дніпро і бурлить тихі води,

І червоною кров’ю розплакався сніг.

І відлунюються слова болем у юних серцях гімназистів, і виливається скорбота в тиху сльозу, яка непомітно скочується по щоці.

Небесна Сотне! Ви загинули, але продовжилися в нинішньому поколінні дітей, які пам’ятатимуть про Вас, адже «герої не вмирають, вони завжди будуть у наших серцях»!

І звучать рефреном під часу заходу-реквієму слова:

Ми є. Були . Ми завжди будем.

Не малороси ми, а нація, народ.

І знаходять вони відголосок у юних глядачів, і разом з ними утверджується віра в те, що ми плекаємо покоління справжніх українців, тих, які не зрадять рідну країну і свій народ.

Ми є. Були. І будем вічно жити,

І з нами Україна – рідний край.

 

Олеся Дученко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.