Останній шкільний день без Останнього дзвоника

Ми всі звикли до того, що в кінці травня на шкільних подвір’ях, сповнених дитячим гамором, сміхом і квітковим розмаїттям, радісно і гучно лунає звук Останнього дзвоника, який сповіщає всім школярам про завершення навчального року, а випускників кличе у самостійне життя. Здавалося, ця прекрасна традиція, яку шанувало багато поколінь, вічна і непорушна.

Однак у 2020 році життя внесло свої корективи у шкільне буття… Через карантин, запроваджений через небезпечну вірусну інфекцію   COVID-19, у цей травневий день незвично тихо на подвір’ї та в приміщенні гімназії. Але навчальний рік все ж добігає кінця. Вчителі виставляють оцінки в журнали і підбивають підсумки, а учні з нетерпінням чекають результатів навчання, яке майже два з половиною місяці тривало в дистанційному режимі. Хвилюються батьки, чи засвоїли їхні діти програму, чи не змарнували навчальний час, перебуваючи вдома…

Причини для хвилювань, звичайно, є. Було непросто, навіть складно, всім учасникам освітнього процесу, тому що це вперше ми масово перейшли на дистанційне навчання та спілкування в режимі онлайн. Але цей виклик ми, здається, спільними зусиллями все ж подолали. Більше того, набули дуже цінного досвіду. Самотужки долаючи труднощі освітнього процесу, багато чому навчилися, зокрема використанню сучасних комунікаційних технологій, і зрозуміли, наскільки вони важливі в теперішньому непередбачуваному та швидкозмінному світі.

Хочеться подякувати вчителям, які шукали і знаходили вихід із непростих або навіть дуже складних ситуацій, батькам учнів, які комунікували з педагогами, підтримували їх та допомагали своїм дітям; школярам, котрі в період пандемії були дисципліновані та самоорганізовані, «гризли граніт науки», виконували домашні завдання і з нетерпінням чекали оцінок за свою роботу. І ось (нарешті!) довгоочікуване, хоч дещо незвичне, закінчення освітнього процесу…

Попри все, вітаємо всіх з успішним завершенням 2019/2020 навчального року! Бажаємо гарного літнього відпочинку і щасливих канікул. Нехай вони залишать у серці незабутні радісні спогади. А випускникам – успішного проходження зовнішнього незалежного оцінювання і щасливої дороги в самостійне життя!