Ефективні поради з керування гнівом для дітей

8. Знайдіть альтернативу

Якщо дитині не можна кричати і битися, коли вона відчуває гнів, то що вона повинна робити? Ось кілька альтернативних способів безпечно виплеснути свій гнів:

  • Використовуйте боксерську грушу. Побити грушу або подушку, щоб виплеснути гнів – нормально, бити людей – ні.
  • Запропонуйте дитині написати на аркуші паперу причину гніву і порвати його на дрібні шматочки.
  • Дихайте. Запропонуйте дитині робити глибокі вдихи і видихи щоразу, коли вона відчуває гнів. Можна виконати вправу «Подих дракона»: запропонуйте дитині вдихати через ніс і видихати через рот, ніби дракон дихає вогнем.
  • Відведіть дитину в спокійне місце, подалі від того, що викликає у неї гнів. Так дитина швидше заспокоїться.
  • Запропонуйте дитині намалювати свої емоції. Кольорові малюнки допоможуть дитині заспокоїти емоції і спрямувати гнів у творче русло.
  • Поцікавтеся у дитини, що її заспокоює. Використовуйте ці підказки кожен раз, коли ви бачите, що вона починає злитися.
  • Дотримуйтеся правила «Ранок вечора мудріший». Якщо ввечері у дитини виникла проблема, краще її обговорити на наступний ранок, коли всі будуть спокійні.
  • Будь-яка проблема має багато способів вирішення. Допоможіть дитині розібратися в причинах проблеми, трохи почекайте і поверніться до проблеми, коли вона заспокоїться.

Дітям старшого віку слід розповісти про різницю між почуттями і поведінкою, використовуючи певні заняття. Про них піде мова пізніше.

Анкети з керування гнівом

Дитина може навчитися керувати гнівом, відповідаючи на питання в анкетах. Їх можна завантажити в Інтернеті або зробити для дитини самостійно. Найкраще створити індивідуальні анкети для дитини, враховуючи її особливості. Розглянемо кілька прикладів анкет, які ви можете зробити для дитини.

1. Як я відчуваю гнів?

Ця анкета дозволяє дитині звернути увагу на фізичні й емоційні відчуття під час нападу гніву. Анкета також спонукає дитину усвідомлювати свою поведінку, коли вона відчуває гнів, і шукати альтернативні моделі поведінки.

Опиши свої відчуття в різних частинах тіла, коли ти відчуваєш гнів. Потім напиши три способи заспокоїтися, коли ти злишся.Мої очі відчувають:Мої вуха відчувають:Мій рот відчуває:Моє обличчя відчуває:Мій живіт відчуває:Мої руки відчувають:Мої ноги відчувають:Коли я розлючений (-а), я:


2. Що я можу зробити?

Багато дітей відчувають гнів, але не знають, як його виразити. Тому вони плачуть, кричать, кидаються речами тощо – вони просто не знають інших способів висловити гнів. Ця анкета показує дитині більше варіантів того, як впоратися з гнівом.

Що я можу зробити?
 
Почекати й заспокоїтисяПрогулятися й дозволити гніву вийтиНе звертати уваги на ситуацію
ВибачитисяЗайнятися чимось іншимСказати, щоб він припинив так робити


3. Як висловити гнів?

Ця анкета показує дитині, як висловити свої почуття батькам. У ній акцентується увага на причинах гніву, на тому, як дитина відчуває себе в хвилини гніву і на тому, що вона хоче робити в таких ситуаціях по-іншому.

Як висловити гнів?Я відчуваю ____________________________________________________________________                                               (Розкажіть іншій людині, що ви відчуваєте) Коли ____________________________________________________________________                                   (Опишіть ситуацію, яка викликає у вас гнів, якомога докладніше) Будь ласка, ____________________________________________________________________                                                            (Скажіть, що б ви хотіли, щоб відбулося)
 


Анкети можуть здатися дитині чимось на зразок домашнього завдання в школі. Тому вони можуть погано допомагати в тому, щоб навчити дитину керувати гнівом. У такому випадку можна використовувати ігри.

Інформація з сайту https://childdevelop.com.ua/articles/conflict/9311/

Продовження рубрики з порадами щодо подолання гніву – за тиждень…