Ефективні поради з керування гнівом для дітей

Ігри та заняття, які навчать дитину керувати гнівом

Ігри – це, перш за все, весело, але їх можна використовувати і для того, щоб чомусь навчити дитину. Розглянемо кілька ігор, у які можна грати з дитиною і одночасно навчати її керувати своїми емоціями.

1. Не гнівайся

Ця гра розвиває у дитини навички емоційного інтелекту. Вона допомагає дитині побачити різні варіанти реакції на події, які її турбують або викликають гнів, і вибирати найбільш адекватну реакцію.

Вам буде потрібно:

  • список можливих ситуацій, які викликають у дитини гнів;
  • папір;
  • велика сумка.

У цю гру найкраще грати групою в 5-8 чоловік. Перед початком гри запишіть різні ситуації, у яких дитина може розлютитися. Ось кілька прикладів:

  • Ти відчуваєш себе погано, але мама змушує тебе йти в школу. Ти хочеш накричати на маму. Як ти думаєш, що потрібно зробити замість цього?
  • Ти збираєшся покататися на велосипеді, але у нього спущене колесо. Від злості ти хочеш перекинути велосипед. Як ти думаєш, що потрібно зробити замість цього?
  • Мама приготувала на вечерю рибу, але ти не любиш рибу. Тобі хочеться встати з-за столу і піти до своєї кімнати. Як ти думаєш, що потрібно зробити замість цього?
  • Твій друг випадково пролив сік на твою сорочку. Ти засмучений і хочеш відповісти йому тим же. Що потрібно зробити замість цього?

Як грати:

1. Запропонуйте дітям сісти в коло.

2. Діти по черзі повинні вибирати папірець з ситуацією з сумки.

3. Кожна дитина повинна прочитати свою ситуацію і відповісти на питання.

4. Після цього інші діти можуть запропонувати свої варіанти дій.

Якщо дитина не розуміє, що робити в будь-якій ситуації, ви можете запропонувати оптимальний спосіб впоратися з гнівом.

2. Гра з кубиком

Це проста гра для кількох гравців, у яку можна грати за допомогою кубика.

Вам буде потрібно:

  • гральний кубик;
  • завдання для кожного номера на кубику.

Перед початком гри придумайте завдання, які повинен виконати гравець, коли йому випаде те чи інше число на кубику. Наприклад:

1 – Назви одну річ, яка тебе дратує.

2 – Назви одну річ, яку ти можеш зробити, щоб заспокоїтися, коли злишся.

3 – Назви один спосіб контролювати свої емоції в школі.

4 – Назви одну дію, яку ти зробив і шкодуєш про це.

5 – Назви ситуацію, коли тобі важко було контролювати свої емоції.

6 – Назви ситуацію, коли ти злився, але прийняв правильне рішення.

Ви можете придумати і інші завдання для гри.

Як грати:

1. Запропонуйте дітям сісти в коло й кидати по черзі кубик.

2. Щоб виконати завдання, дитина повинна назвати тільки одну ситуацію.

3. Не можна обговорювати або коментувати відповіді інших дітей.

У цю гру можна грати в класі або вдома з родиною.

3. Повітряна кулька з гнівом

Ця гра об’єктивує гнів і показує дитині, як його можна виразити. Вона базується на аналогії, що гнів схожий на повітряну кульку. Перш ніж приступити до гри, поясніть дитині такі моменти:

  • повітряна кулька – це людина;
  • повітря, яким ви надуває кульку – це слова і почуття, у тому числі й гнів.

У цю гру можна грати з однією дитиною або декількома дітьми.

Вам знадобиться:

  • багато повітряних кульок;
  • простір для гри.

Як грати:

1. Дайте кожній дитині повітряну кульку і запропонуйте надути її повітрям (гнівом), але не зав’язувати.

2. Запитайте дітей: «Що буде, якщо ви помістите в кульку ще більше слів і почуття гніву?» Дочекайтеся відповіді дітей, що кулька лопне, перш ніж пояснювати аналогію.

3. Поясніть, що накопичувати емоції в собі небезпечно. Замість цього потрібно навчитися випускати гнів або висловлювати його безпечним способом.

4. Запропонуйте дітям відпустити повітряні кульки і подивитися, як вони зі свистом літають по кімнаті, натикаючись на різні предмети на своєму шляху.

5. Потім знову надуйте повітряні кульки. Цього разу випускайте повітря повільно, злегка розтягуючи отвір.

Ця вправа показує дітям різницю, коли людина стримує свій гнів, виливає його весь відразу або поступово випускає його, використовуючи слова, малювання тощо.

Окрім ігор, існують також різні фізичні та розумові заняття, які допоможуть дитині уникати агресії в ситуаціях, коли вона відчуває гнів.

1. Фізичні заняття

Крім фізичних вправ, дитина може виконувати такі дії, щоб безпечно виражати гнів:

  • Танцювати. Танець – це найкращий спосіб для дитини впоратися з гнівом. Просто включіть музику на комп’ютері або знайдіть на Youtube кумедний танцювальний відеоролик. Дитина може повторювати рухи на відео. Перед тим, як включити відео дитині, переконайтеся, що в ньому немає ніякого неприйнятного контенту.
  • Кататися на велосипеді або роликових ковзанах. Це веселе заняття може відвернути дитину від ситуації, яка її злить. Однак подбайте про те, щоб дитина одягла необхідне захисне спорядження (шолом, наколінники, наліктники).
  • Стрибати через скакалку. Це ще одна вправа, яка допомагає дитині вивільнити адреналін і заспокоїтися. Краще, коли в цьому занятті бере участь кілька людей.
  • Грати на відкритому повітрі. Гра в футбол чи баскетбол допомагає дитині виплеснути енергію, яку дитина отримує від негативних емоцій.
  • Працювати в саду або на городі. Якщо дитина любить природу, ці заняття будуть її заспокоювати. Якщо дитина злиться, запропонуйте їй полити квіти або посадити саджанці.
  • Грати з тваринами. Якщо у вас є собака або кішка, дитина може погратися з ними, щоб заспокоїтися. Старша дитина може вигулювати вихованця.
  • Побути в спокійному місці. Іноді, щоб заспокоїтися, дитині достатньо позбутися гнівних думок. У цьому випадку досить відвести дитину в спокійне місце, де вона зможе зібратися з думками.
  • Слухати музику. Спокійна, розслаблююча музика допоможе дитині заспокоїтися.
  • Смійтеся. Сміх допоможе дитині розсіяти гнів.

2. Творчі заняття

  • Дозвольте дитині зайнятися чимось творчим, наприклад, малюванням, вигадуванням історій або ліпленням. Це допоможе їй впоратися з гнівом.
  • Сильні емоції, у тому числі й гнів, можуть допомогти проявитися творчим здібностям у дитини. Коли вона злиться, попросіть її написати історію, вірш або п’єсу. Дитина може навіть придумати пісню.
  • Малювання олівцями або фарбами також є хорошими способами впоратися з гнівом. Дозвольте дитині самій вибрати кольори, якими вона зобразить свій гнів. Малюнки, намальовані дітьми, коли вони нещасні, засмучені або злі, можуть багато чого сказати про їх характер.
  • Розфарбовування малюнків також може бути хорошим способом заспокоїтися, коли дитина відчуває гнів.
  • Створення колажів також допомагає впоратися з гнівом. Запропонуйте дитині вирізати з журналів зображення людей, предметів і пейзажів, які їй подобаються, і зробіть з них колаж.
  • Якщо дитина грає на музичних інструментах, музика допоможе їй заспокоїтися. Якщо ні – вона може просто наспівувати якусь пісню.

Гнів – непроста емоція, і з ним буває нелегко впоратися. Про це свідчить той факт, що навіть дорослим це коштує великих зусиль. Тому не чекайте, що дитина швидко навчиться керувати своїм гнівом. Проявіть терпіння, поки дитина освоює нові навички і вчиться справлятися з емоціями. Ваша підтримка і розуміння допоможуть їй у цьому.

Інформація з сайту https://childdevelop.com.ua/articles/conflict/9311/